aug 262014
 

Iedereen heeft zo z’n eigen redenen om ‘anders’ te willen eten. Of het je nu gaat om je gezondheid, duurzaamheid, dierenwelzijn, omdat je kleine ondernemers wil steunen of omdat je gewoon iets wil doen tegen de macht van de supermarkten. Wij kunnen je helpen om een andere manier van eten te bewerkstelligen. Lees meer…

Anders eten maakt je leven leuker. Je weet waar je eten vandaan komt en hoe het groeit, je ontdekt nieuwe lekkere maaltijden en hapjes, je voelt je beter, je ziet er beter uit en je word er blijer van. Je maakt je eigen buurt mooier. Hoe een boer uit de buurt jouw eten laat groeien, bepaalt ook hoe het buitengebied en de natuur eruit ziet. Je zorgt ervoor dat in jouw buurt veel planten, dieren en insecten kunnen leven en dat het water schoon is. En het geld wat je in de buurt uitgeeft blijft in de buurt en daar profiteert je omgeving en jijzelf weer van.

Hoe werkt het als je in de supermarkt koopt?

Dan bepalen anderen voor je wat je kunt eten, hoe het groeit en wie er geld aan kunnen verdienen. De supermarkt en de levensmiddelenindustrie zijn overal aanwezig en willen dat je je geld bij hen besteed. Ook al is aan ongezond eten of eten wat groeit met dierenleed, of wat jouw leefomgeving aantast, of waarvoor boeren en werkers geen eerlijke prijs krijgen. Dat maakt hen niet zoveel uit. Hun eerste belang is winst voor het bedrijf en marktaandeel. Je wordt door slimme marketing verleid, met ongezond lekkers, goedkoop en gemakkelijk.

Hoe kun je invloed hebben?

Als je bepaalt om lokaal te kopen, heb je direct invloed. Wat je koopt, bepaalt wat er groeit en hoe het groeit in je eigen buurt. En dat hoeft niet duur te zijn en niet veel moeite te kosten. Je kan met kleine stapjes je gedrag veranderen, door te proberen een dag per week anders te eten.

Uit een artikel in de Volkskrant: Je kunt je als consument vooral afvragen waar je bij wil horen. “Bij een technocratisch systeem dat steunt op megastallen en multinationals …en gedreven wordt door efficiëntie en winstmaximalisatie? Of bij een systeem dat gelooft in een schonere wereld, dat kwaliteit boven kwantiteit stelt, de verbinding tussen consumenten en boeren wil herstellen en wellicht ooit offers (zoals bijvoorbeeld minder vlees eten) van ons zal vragen?

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>